Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan
Wyświetlenie odpowiedzi
maroxan`s brewery
Collapse
X
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziMoże w "złej szkole" nauki pobierałeś Ciężko będzie to zmienić.
Comment
-
-
To nie jest zła szkoła, tylko ZUAAAA
Najważniejsze jest wykonanie, styl to sprawa drugorzędna.
Comment
-
-
$8 Pilsik
Wyszło 21L, ballingometr wykazał 14blg po schłodzeniu , jeśli jest dobry, to znaczy że wydajność miałem 71,43%
Poniżej pierwsze oznaki fermentacji - po zadaniu brzeczki drożdżami, fermentor stał w temp pokojowej, teraz przeniesiony do "fermentowni" gdzie warunki są idealne dla dolniaków.
No i gar po chmieleniu, sporo tego - może jednak przełom został dokonany ?!?
Comment
-
-
$8 Pilsik
W międzyczasie i wraz z jego brakiem, znów trochę dłużej trwała burzliwa w 10C.
Przelany na cichą kilka dni temu.
Comment
-
-
Nowy ekwipunek
Jako, że każdy browar domowy się rozwija...i mój także doczekał się:
- Młynek żarnowy - jako przystawka do maszynki do mielenia mięsa Zelmer /zdjęcia poniżej/
śrutowanie było bardzo szybkie i sprawne, zobaczę jaka wydajność i ustalę sobie odpowiednią grubość, po prostu wszystko wyjdzie w praniu - tzn. w zacieraniu
Obiecałem napisać czy się to to nadaje - otóż nadaje się, ale zawsze pozostaje pytanie ile pociągnie...tylko tym teraz nie powinienem się w ogóle przejmować, tylko działać. /
- Worek słodu będzie i następny
- troszkę słodów palonych
- Dużżżżooo chmielu
A jutro planowana warka godzina 7.00 czasu polskiego...
Comment
-
-
$9 Munich dunkel
$9
Munich dunkel
Słód Monachijski 25EBC Castle Malting 3kg
Słód Pilzneński 1kg
Słód karmelowy ciemny 80g
Chmiel Marynka , granulat, 22g
Chmiel Hallertauer Tradition, granulat, 12g
Mech irlandzki 3g
14 litrów wody
Zacieranie:
- 52°C - 15 min
- 62°C - 40 min
- 72°C - 60 min /może trochę więcej, musiałem wyjść do sklepu/
Wysładzanie 18L
Chmielenie 70min:
Marynka - 65min
Hallertauer Tradition i mech irlandzki - 10min
Filtracja bezproblemowa mimo drobniejszej śruty.
Wyszło jakieś 12blg... przeleje do fermentora to będzie wiadomo jaka wyszła objętość.
Comment
-
-
$9 Munich dunkel
22L objętości.
Coś około 12blg.
dzisiaj zadane gęstwą Urquell z poprzedniej warki.
Comment
-
-
Leżakowe
Właśnie degustuje Leżakowe #4
Piwko smaczne, ładny złoty kolor, w smaku wyczuwalny lekki dodatek karmelowego, lekka goryczka, na początku słabo wyczuwalna, zamaskowana słodami, ale ładna, delikatnie pozostająca na gardle. Inna niż od Marynki, którą zwykle stosuje. Aromat lekko słodowy, nuty chmielu, ogólnie delikatny, może odrobine owocowy? Nagazowanie słabe, piany brak - to moim zdaniem dwie wady (w moich piwach też różni bywa z pianą - albo brak, albo nie da się do szklanki nalać ). Maroxan mówił mi, na jakich to drożdżach, ale zapomniałem - chyba witbier. Czuć w smaku resztki słodkości i lekką owocowość - może to właśnie te drożdże. Takie zestawienie pilzneńskiego słodu z górniakami, coś w stylu hybrid-beer albo właściwie belgian pale ale Ogólnie dobre piwko.
Tyle wymysliłem na ten temat. Wniosek taki, że do następnego Pale ale zastosuje chmiel chalenger, bo chyba dużo lepiej pasuje do górniaków niż Marynka.
Comment
-
-
To miało być piwo na lato...na upalne dni, delikatne nie natarczywe.
Ale cały ten czas będąc w Norwegii, niestety nie miałem do niego dostępu i musiałem pić...jakieś ichnie pilsy dziesiątej kategorii... o zgrozo.
Comment
-
-
$8 Pilsik
Zabutelkowano - 40x0.5L + 120g glukozy do refermentacji.
Comment
-
-
$10 Pielgrzym
$10
Sobotni poranek
Pielgrzym
Słód Monachijski 25EBC Castle Malting 2.6kg
Słód Pilzneński 1.15kg
Słód karmelowy ciemny 100g
Słód pszeniczny 400g
Chmiel Pilgrim, granulat, 20g 10% AA
Chmiel Liberty, granulat, 15g 4.3% AA
14 litrów wody
Zacieranie:
- 52°C - 15 min
- 62°C - 30 min
- 72°C - 40 min
Wysładzanie 17L
Chmielenie 70min:
Pilgrim- 65min
Liberty - 15min
Wyszło 24L 11blg
Zadane gęstwą - American Lager
_______________________________
Tymczasem $9 zlane na cichą
Comment
-
-
$11 Tmave
$11
Tmave 12blg nastaw na 22L
Słód Monachijski Castle malting 25ebc 1.9kg
Słód Pilzneński 2.1kg
Słód Karmelowy ciemny 300-400ebc 100g
Słód barwiący 200g [drobno ześrutowany
Laktoza 500g
Chmiel Challenger 7AA%, szyszki, 35g
Chmiel Liberty 4.3%AA, granulat, 15g
13 litrów wody - w sumie to sam nie wiem 12 czy 13...ale nie ma to znaczenia
Zacieranie:
- 52°C - 15 min
- 62°C - 30 min
- 72°C - 40 min
- wrzucenie barwiącego
- 78°C - podjazd i wysładzanie
Chmielenie 65min:
Challenger- 60min
Liberty - 10min
Laktoza po zakończeniu chmielenia
Oczywiście zadane będzie Urquellami albo Americanami
----------------------------------------------------
Poranek dziś zaczął się pracowicie...
Wymyślił sobie Tmave - Szwarcbir na słodko...może w końcu będzie trafiony w niektóre damskie gusta.
Po kawie ześrutowałem słody w komórce z prędkością mniej więcej 1kg/120sekund - Zelmer wyręcza mnie i sam kręci korbką
Laktoza w ilości 500g powina dać wyczuwalną słodkość? - nie chce przesadzić z ilością...
Comment
-
-
$11 Tmave
Korekta
Okazało się, że chmielu Challenger jest tylko 15g więc dodałem jeszcze 8g Marynki
Reszta wg. przepisu...
No i pięknie pracuje od soboty około północy zadane Urquell`ami
Blg mierzyłem - ale być może laktoza fałszuje bo wyszło 15blg/20l objętości. dziwny wynik...Last edited by maroxan; 2011-03-07, 06:59.
Comment
-
-
$9 Munich dunkel
Zabutelkowano wieczorem 53x0.33L i to jeszcze nie koniec bo zabrakło butelek, a nie chciało się schodzić do piwnicy...
Comment
-
Comment