maroxan`s brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
    Akurat miałem, to mówię - wrzucę, a co , co prawda w tym stylu karmelowy chyba za bardzo nie jest pożądany, ale to receptura autorska i jak to u mnie bywa, ze stylów nici.
    Może w "złej szkole" nauki pobierałeś Ciężko będzie to zmienić.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • maroxan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.03
      • 179

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      Może w "złej szkole" nauki pobierałeś Ciężko będzie to zmienić.
      Wolę się tej "szkoły" trzymać, a tych którzy będą mieli jakieś ale zaproszę na degustację piwa.
      Cogito ergo sum vampiras
      moje skromne warzenie
      ________________
      Nasze fotografie

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #33
        To nie jest zła szkoła, tylko ZUAAAA

        Najważniejsze jest wykonanie, styl to sprawa drugorzędna.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • maroxan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.03
          • 179

          #34
          $8 Pilsik

          Wyszło 21L, ballingometr wykazał 14blg po schłodzeniu , jeśli jest dobry, to znaczy że wydajność miałem 71,43%

          Poniżej pierwsze oznaki fermentacji - po zadaniu brzeczki drożdżami, fermentor stał w temp pokojowej, teraz przeniesiony do "fermentowni" gdzie warunki są idealne dla dolniaków.

          No i gar po chmieleniu, sporo tego - może jednak przełom został dokonany ?!?
          Attached Files
          Cogito ergo sum vampiras
          moje skromne warzenie
          ________________
          Nasze fotografie

          Comment

          • maroxan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.03
            • 179

            #35
            $8 Pilsik

            W międzyczasie i wraz z jego brakiem, znów trochę dłużej trwała burzliwa w 10C.
            Przelany na cichą kilka dni temu.
            Cogito ergo sum vampiras
            moje skromne warzenie
            ________________
            Nasze fotografie

            Comment

            • maroxan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.03
              • 179

              #36
              Nowy ekwipunek

              Jako, że każdy browar domowy się rozwija...i mój także doczekał się:

              - Młynek żarnowy - jako przystawka do maszynki do mielenia mięsa Zelmer /zdjęcia poniżej/
              śrutowanie było bardzo szybkie i sprawne, zobaczę jaka wydajność i ustalę sobie odpowiednią grubość, po prostu wszystko wyjdzie w praniu - tzn. w zacieraniu
              Obiecałem napisać czy się to to nadaje - otóż nadaje się, ale zawsze pozostaje pytanie ile pociągnie...tylko tym teraz nie powinienem się w ogóle przejmować, tylko działać. /

              - Worek słodu będzie i następny
              - troszkę słodów palonych
              - Dużżżżooo chmielu


              A jutro planowana warka godzina 7.00 czasu polskiego...
              Attached Files
              Cogito ergo sum vampiras
              moje skromne warzenie
              ________________
              Nasze fotografie

              Comment

              • maroxan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.03
                • 179

                #37
                $9 Munich dunkel

                $9

                Munich dunkel

                Słód Monachijski 25EBC Castle Malting 3kg
                Słód Pilzneński 1kg
                Słód karmelowy ciemny 80g

                Chmiel Marynka , granulat, 22g
                Chmiel Hallertauer Tradition, granulat, 12g
                Mech irlandzki 3g

                14 litrów wody

                Zacieranie:
                - 52°C - 15 min
                - 62°C - 40 min
                - 72°C - 60 min /może trochę więcej, musiałem wyjść do sklepu/

                Wysładzanie 18L

                Chmielenie 70min:

                Marynka - 65min
                Hallertauer Tradition i mech irlandzki - 10min


                Filtracja bezproblemowa mimo drobniejszej śruty.
                Wyszło jakieś 12blg... przeleje do fermentora to będzie wiadomo jaka wyszła objętość.
                Cogito ergo sum vampiras
                moje skromne warzenie
                ________________
                Nasze fotografie

                Comment

                • maroxan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.03
                  • 179

                  #38
                  $9 Munich dunkel

                  22L objętości.
                  Coś około 12blg.
                  dzisiaj zadane gęstwą Urquell z poprzedniej warki.
                  Cogito ergo sum vampiras
                  moje skromne warzenie
                  ________________
                  Nasze fotografie

                  Comment

                  • Zbyszek_T
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.02
                    • 2

                    #39
                    Leżakowe

                    Właśnie degustuje Leżakowe #4

                    Piwko smaczne, ładny złoty kolor, w smaku wyczuwalny lekki dodatek karmelowego, lekka goryczka, na początku słabo wyczuwalna, zamaskowana słodami, ale ładna, delikatnie pozostająca na gardle. Inna niż od Marynki, którą zwykle stosuje. Aromat lekko słodowy, nuty chmielu, ogólnie delikatny, może odrobine owocowy? Nagazowanie słabe, piany brak - to moim zdaniem dwie wady (w moich piwach też różni bywa z pianą - albo brak, albo nie da się do szklanki nalać ). Maroxan mówił mi, na jakich to drożdżach, ale zapomniałem - chyba witbier. Czuć w smaku resztki słodkości i lekką owocowość - może to właśnie te drożdże. Takie zestawienie pilzneńskiego słodu z górniakami, coś w stylu hybrid-beer albo właściwie belgian pale ale Ogólnie dobre piwko.

                    Tyle wymysliłem na ten temat. Wniosek taki, że do następnego Pale ale zastosuje chmiel chalenger, bo chyba dużo lepiej pasuje do górniaków niż Marynka.

                    Comment

                    • maroxan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.03
                      • 179

                      #40
                      To miało być piwo na lato...na upalne dni, delikatne nie natarczywe.
                      Ale cały ten czas będąc w Norwegii, niestety nie miałem do niego dostępu i musiałem pić...jakieś ichnie pilsy dziesiątej kategorii... o zgrozo.
                      Cogito ergo sum vampiras
                      moje skromne warzenie
                      ________________
                      Nasze fotografie

                      Comment

                      • maroxan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.03
                        • 179

                        #41
                        $8 Pilsik

                        Zabutelkowano - 40x0.5L + 120g glukozy do refermentacji.
                        Cogito ergo sum vampiras
                        moje skromne warzenie
                        ________________
                        Nasze fotografie

                        Comment

                        • maroxan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.03
                          • 179

                          #42
                          $10 Pielgrzym

                          $10

                          Sobotni poranek

                          Pielgrzym

                          Słód Monachijski 25EBC Castle Malting 2.6kg
                          Słód Pilzneński 1.15kg
                          Słód karmelowy ciemny 100g
                          Słód pszeniczny 400g

                          Chmiel Pilgrim, granulat, 20g 10% AA
                          Chmiel Liberty, granulat, 15g 4.3% AA


                          14 litrów wody

                          Zacieranie:
                          - 52°C - 15 min
                          - 62°C - 30 min
                          - 72°C - 40 min

                          Wysładzanie 17L

                          Chmielenie 70min:

                          Pilgrim- 65min
                          Liberty - 15min

                          Wyszło 24L 11blg

                          Zadane gęstwą - American Lager

                          _______________________________


                          Tymczasem $9 zlane na cichą
                          Cogito ergo sum vampiras
                          moje skromne warzenie
                          ________________
                          Nasze fotografie

                          Comment

                          • maroxan
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.03
                            • 179

                            #43
                            $11 Tmave

                            $11

                            Tmave 12blg nastaw na 22L

                            Słód Monachijski Castle malting 25ebc 1.9kg
                            Słód Pilzneński 2.1kg
                            Słód Karmelowy ciemny 300-400ebc 100g
                            Słód barwiący 200g [drobno ześrutowany
                            Laktoza 500g


                            Chmiel Challenger 7AA%, szyszki, 35g
                            Chmiel Liberty 4.3%AA, granulat, 15g


                            13 litrów wody - w sumie to sam nie wiem 12 czy 13...ale nie ma to znaczenia

                            Zacieranie:
                            - 52°C - 15 min
                            - 62°C - 30 min
                            - 72°C - 40 min
                            - wrzucenie barwiącego
                            - 78°C - podjazd i wysładzanie


                            Chmielenie 65min:

                            Challenger- 60min
                            Liberty - 10min
                            Laktoza po zakończeniu chmielenia

                            Oczywiście zadane będzie Urquellami albo Americanami
                            ----------------------------------------------------

                            Poranek dziś zaczął się pracowicie...
                            Wymyślił sobie Tmave - Szwarcbir na słodko...może w końcu będzie trafiony w niektóre damskie gusta.
                            Po kawie ześrutowałem słody w komórce z prędkością mniej więcej 1kg/120sekund - Zelmer wyręcza mnie i sam kręci korbką

                            Laktoza w ilości 500g powina dać wyczuwalną słodkość? - nie chce przesadzić z ilością...
                            Cogito ergo sum vampiras
                            moje skromne warzenie
                            ________________
                            Nasze fotografie

                            Comment

                            • maroxan
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.03
                              • 179

                              #44
                              $11 Tmave

                              Korekta

                              Okazało się, że chmielu Challenger jest tylko 15g więc dodałem jeszcze 8g Marynki
                              Reszta wg. przepisu...

                              No i pięknie pracuje od soboty około północy zadane Urquell`ami

                              Blg mierzyłem - ale być może laktoza fałszuje bo wyszło 15blg/20l objętości. dziwny wynik...
                              Last edited by maroxan; 2011-03-07, 06:59.
                              Cogito ergo sum vampiras
                              moje skromne warzenie
                              ________________
                              Nasze fotografie

                              Comment

                              • maroxan
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.03
                                • 179

                                #45
                                $9 Munich dunkel

                                Zabutelkowano wieczorem 53x0.33L i to jeszcze nie koniec bo zabrakło butelek, a nie chciało się schodzić do piwnicy...
                                Cogito ergo sum vampiras
                                moje skromne warzenie
                                ________________
                                Nasze fotografie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X